Verdriet

Uren heb ik met mijn kind gelopen om zijn verdriet te troosten. Dat was de enige manier om hem stil te krijgen, want zodra ik wilde gaan zitten begon hij weer te huilen. Wat kon hij veel huilen en zo hard en indringend! Soms zat ik er zo erg doorheen dat ik dacht dan huil je maar alleen. Maar dat kon ik niet, hem alleen laten huilen. Ik hoorde duidelijk dat het verdriet echt was en niet een huilen om iets voor elkaar te krijgen zoals mijn dochter wel kon. Dan lag ze in haar bedje en huilde tranen met tuiten om heel even stil te zijn en te luisteren of ik al kwam. Hoorde ze mij op de trap dan stopte ze met huilen, kwam ik toch niet dan huilde ze daarna nog wat harder. Dat was duidelijk een huiltje om iets voor elkaar te krijgen!

Maar wat kan je doen als je baby huilt? De volgende tips wil ik met jullie delen:

  • Probeer ontspannen te blijven!! Hoe moeilijk dat ook advies ook is, want van huilen krijg je als ouder best stress, hoe meer ontspannen jij je voelt, hoe sneller je kindje rustig wordt van jouw aanwezigheid.
  • Praat tegen je baby. Benoem het verdriet. Dat je begrijpt dat hij even moet huilen. Dat je hem zal troosten en vasthouden. Al dat soort benoemingen zijn voor beide partijen heel fijn. Je rustige woorden en stem bieden koestering en je hele wezen is gericht op troost waardoor jezelf ontspannen kan blijven.
  • Zoek een houding die voor jullie allebei prettig is. Veel baby’s vinden het prettig om gedragen te worden als ze huilen. Zachte beweging door lopen of wiegen zijn geruststellend. Op de buik op je borst is ook heel troostend. Dat kan je eventueel ook in een draagdoek. Met je baby in de wandelwagen een blokje om kan ook natuurlijk. Schaam je niet voor het huilen onderweg! Elke ouder heeft wel eens met een huilende baby over straat gelopen, dus voel je niet bezwaard.
  • Wissel de troostbeurten af met je partner! Als je onrustig wordt van het huilen, ga dan het huis uit of doe desnoods een koptelefoon op met muziek. Je hebt het ook nodig af en toe even los te zijn van je zorgtaak om daarna weer opgeladen het stokje over te nemen.
  • Biedt je kindje rust en regelmaat. Een oververmoeide baby kan ook huilen omdat hij niet meer weet hoe hij zelf tot rust kan komen. Door steeds hetzelfde ritme aan te bieden van voeden, verzorgen, spelen en weer slapen, kan je baby weer tot rust komen en kan het huilen afnemen. Het eerste signaal van vermoeidheid is wegkijken, daarna wordt het al snel mopperen/huilen. Als je al voor het mopperen je kindje op bed legt is de kans groot dat hij uit zichzelf gaat slapen.

Wat doe je bij aanhoudend huilen?

Uiteraard moet je bij aanhoudend huilen dat uren per dag duurt, uitzoeken of er geen medische oorzaak is! Ga daarvoor naar de huisarts of het consultatiebureau. Dat aanhoudende huilen van onze zoon was een uitputtingsslag voor ons allemaal. Het bleek dat de voeding het probleem was, maar naast de voeding is onze zoon (nog steeds) een kind dat snel in tranen is. Honger, vermoeidheid, tegenslag, de tranen zitten hem gewoon hoog. Het is een ontlading die hij nodig heeft om weer te herpakken. Toen al en nu dus nog steeds.

Dus huilt je kindje veel? Blijf kalm, houdt moed en vergeet niet te genieten van de blije momenten tussentijds.